Dendrobium: verleden, heden en toekomst
De naam Dendrobium is afkomstig van twee Latijnse woorden: dendros (boom) en bios (leven). Het is een verwijzing naar de manier waarop de planten groeien in Thailand, op de stammen van bomen. In 1799 wordt Dendrobium voor het eerst beschreven. De Thai zelf kennen bijzondere eigenschappen toe aan de Dendrobium plant: die wordt er zelfs gebruikt voor religieuze doeleinden.
Doorbraak in 1967
Pas in de vorige eeuw komt de teelt van Dendrobium op gang. In 1967 volgt de echte doorbraak als het mogelijk is om Dendrobium in het laboratorium te vermeerderen. Er worden vanaf die ontdekking rassen ontwikkeld die het goed doen als potplant. De verkoop van Dendrobiums neemt vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw snel in omvang toe. Consumenten in Europa en Amerika ontdekken massaal de schoonheid van orchideeën, die van Dendrobium in het bijzonder.
Teelt in Nederland
De teelt van Dendrobium in Nederland gaat terug tot half jaren tachtig. Toen waren er drie kwekers in Nederland, van wie Hans Fransen - vader van Rico Fransen die samen met Jos Scheffers achter Sa-nook staat - er één was. Ook de vader van Jos Scheffers behoorde tot de voorhoede van kwekers. Al snel betrokken zowel Fransen als Scheffers hun plantmateriaal van één en dezelfde veredelaar in Thailand, Suphachadiwong Orchids.
Meer dan 100.000 Dendrobium planten per week
In Nederland kwam ondertussen de teelt van Phalaenopsis snel opzetten. Kwekers, aangelokt door de hoge verkoopprijzen van orchideeën, kozen ook voor de Dendrobium. Met wisselend succes: de Dendrobium is veel moeilijker te telen dan de Phalaenopsis. Het gewas is heel gevoelig voor knopval, een te klein percentage bloei of te veel lengte. Van drie kwekers in de beginjaren waren er ineens dertien kwekers. Die produceerden bij elkaar soms meer dan 100.000 planten per week. Niet alleen bij aan kwekerszijde ontbrak het aan kennis en kunde, ook de markt zag onvoldoende het verschil tussen goede en slechte kwaliteit. In combinatie met de veel te grote aanvoer begon de Dendrobium aan een prijsdaling. Nu zijn er nog een paar kwekers over en is het tij gekeerd.
Een speciaal veredelde serie
Sa-nook® rassen zijn speciaal geselecteerd en ontwikkeld door Suphachadiwong Orchids uit Thailand. Deze rassen zijn speciaal veredeld op ondermeer groeikracht en bloeiend vermogen in de huiskamer en kunnen goed in Europa worden geteeld. De rassen zijn allemaal uitgebreid getest op deze eigenschappen. Sa-nook rassen worden slechts geproduceerd door één leverancier die ook de veredelaar is: er is geen onduidelijkheid over herkomst van plantmateriaal en de eigenschappen van rassen. Tussen veredelaar en kwekers is er sprake van open communicatie in het gehele proces. En dat komt de kwaliteit alleen maar ten goede.
Beschikbaarheid
Dendrobium wordt het meest verhandeld in 11 cm pot. Bij meer planten in een pot, bedoeld om meer touffen te krijgen, worden 17 of zelfs 19 cm potten gebruikt. De kleuren zitten vooral in het spectrum wit, roze, paars, groen, geel en crème. De meeste rassen zijn jaarrond beschikbaar. Voor meer informatie over ons assortiment vindt u bij: Dendrobium assortiment.
Volop toekomstperspectieven
Met Sa-nook zijn de continuïteit en de aanvoer van Dendrobiums verzekerd. Daarmee heeft deze opvallende orchidee uitstekende papieren in het orchideeënassortiment. Met name door de opvallende bloemvorm en de uitstekende houdbaarheid is het een product met toegevoegde waarde. De handel kan die houdbaarheid zelfs als een heel belangrijk 'selling point' gaan gebruiken. Nu al worden uitsluitend cultivars geteeld die de minimaal vereiste houdbaarheid van 6 tot 8 weken hebben. Bloeiproeven van FloraHolland laten echter zien dat de Sa-nook Dendrobiums zelfs nog langer dan 8 weken in bloei staan. Sommige rassen halen zelfs twaalf weken en langer! Verder zijn er ontwikkelingen te verwachten in bloemgrootte en bloemkleur. In het populaire segment van bloeiende potplanten is de Dendrobium daarmee terug van nooit weggeweest.